Poslanec Kadúc chce motivovať občanov, aby išli k voľbám

12.11.2013 Bratislava

„Nízka volebná účasť omnoho menej súvisí s tým, ako to prezentujú predstavitelia štandardných politických strán a hnutí. Ďaleko viac, ako to, či ľudia poznajúcu alebo nepoznajú, čo spadá do pôsobnosti vyšších územných celkov, je dôvodom nízkej účasti hlavne negatívne vnímanie súčasnej, ale aj minulej správy štátu, ktorá sa ani na prvý pohľad nejaví ako zodpovedná a transparentná. Aj z tohto dôvodu pramení nezáujem o veci verejné a možnosti ich ovplyvniť“ myslí si poslanec Kadúc.
Poslanec Kadúc navrhne do volebných zákonov zmeny, ktoré budú motivovať ľudí, aby chodili voliť.
„Osobne nie som fanúšikom prílišnej regulácie občanov, práve naopak, no znechutenie z politiky, skepsa a nedôvera k voleným zástupcom je na tak vysokej úrovni, že si to pozornosť a zmenu právnej úpravy zaslúži,“ hovorí Kadúc. „Keďže som členom pracovnej skupiny pre zmenu volebných zákonov, na najbližšom stretnutí tejto skupiny ministrovi Kaliňákovi navrhnem, aby sme sa týmto problémom zaoberali.“
Do úvahy prichádzajú viaceré možnosti, napríklad:
- zníženie poplatkov vyberaných orgánmi verejnej správy pre ľudí, ktorí chodia voliť, alebo
- konanie volieb iba v pracovný deň, kedy by za účasť na voľbách patrilo zamestnancovi pracovné voľno (podobne ako je to v Kanade), alebo
- využitie nástrojov daňovej politiky na pozitívnu motiváciu ísť voliť (napr. poskytnutie osobitnej formy daňového bonusu pre voličov, niečo ako „kredit na daň“ a pod.).
Ako ďalšie možnosti na zvyšovanie účasti voličov vidí Kadúc v spojení viacerých volieb, vrátane konania referend, tak aby sa konali v jeden deň (okrem iného to ušetrí cca. 8 mil. za každé jedny spojené voľby). Okrem pozitívneho efektu na vyššiu legitimitu mandátu volebného zástupcu, motivácia ľudí aby chodili k voľbám spôsobí nepochybne aj zvýšenie záujmu o správu našej krajiny, o programy a skutky jednotlivých zástupcov, ako aj politických subjektov.
Možnosť povinnej účasti na voľbách ako je to napríklad v Austrálii alebo aj iné, pomerne tvrdé sankcionovanie voličov (napr. v Belgicku), považuje Kadúc za neprimerané a v našich podmienkach skôr nevhodné riešenie.
Volebné zákony majú byť prerokovávané v parlamente na najbližšej schôdzi. Ak sa pracovná skupina, ktorá bola k volebným zákonom zriadená, do schôdze nezíde, poslanec k zákonom pripraví pozmeňujúce návrhy, vedúce k motivovaniu účasti voličov na voľbách. Ambíciu politických „matadorov“, aby k voľbám prišla vždy aspoň polovica oprávnených voličov, považuje Kadúc za rezignáciu na možnú zmenu. „Veď o súčasnej vládnej väčšine v parlamente rozhodla približne jedna štvrtina voličov“, pripomína. Malo by byť záujmom každého voleného politika, aby k voľbách chodilo čo najviac ľudí, preto je presvedčený, že tento návrh, aj keď z dielne opozície, šancu na úspech bezpochyby má.    
 

Vyberte región